top of page
Търсене
  • PeterS

Депутатите се самозабравиха! Как да ги спрем? Вижте едно предложение


Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията на Република България, които изглежда не бяха по волята на голяма част от гражданите. Може ли да направим така, че да се зачита гласът на народа?

Очакваме вашите отговори на анкетата на Еврочикаго за възможните пътища за промяна.

Вижте и първото предложение. То е на Петър Стаматов, в което се обяснява как можем да премахнем бариерите по отношение на националното волеизлияние и да се даде възможност на повече достойни граждани да имат правото да пишат правила и закони и да поставят вето на решенията на нашите депутати.Народно събрание от две палати, ще позволи да се изпълни волята народа

Идеята на предложението е, чрез неголеми промени, в конституцията да се въведе втора палата в Народното събрание и парламентът ни да стане двукамерен (с две асамблеи).

Горната камара (асамблея) да си остане практически същата, като единствено се съкрати броят на депутатите (и без това имаше предложения те да са около 100 човека). А долната да бъде наборна – от цялото население. В нея няма да може да попадне всеки, а само хора, покриващи необходимите условия да изпълняват достойно службата си – уважавани професионалисти. Например втората камара може да бъде браншова, излъчена сред специалисти и експерти от различни професии, които сами избират, изпращат и плащат на депутатите си. И съответно по всяко време ще могат да отзовават и дори наказват представителите си в НС, ако последните не изпълняват добре работата си.

Според Национална класификация на професиите и длъжностите (НКПД), в България (вж. линк) имаме към 6000 позиции и професии у нас – като се започне от президент, министри и депутати и се завърши до последния общ работник.

Но ако списъкът се редактира и бъде премахнато досегашното свръх детайлизиране на отделни често сходни специалности, то може да се получи нов списък с около 600 специалности, групирани в 300 професии. Нима тези 300 отделни професионални браншове няма да могат сами да издържат и да търсят отговорност от своите около 1000 народни представители? (Хиляда е само примерно число, защото отделните професии ще бъдат представени и с повече от един човек в НС, в зависимост от числеността на хората, заети в бранша).

Двуасамблейният законодателен орган се въвежда, за да се даде глас на всички социални групи и сектори. Балансът между двете камари, взаимният контрол между тях и функциите им са устроени по най-различен начин във всяка отделна държава в света, но принципът им навсякъде е еднакъв. Целта е да не се оставя орган в държавата, без да има постоянен и ефективен контрол върху него. Горната асамблея контролира долната и обратното.

В Долната камара проектозаконите се получават от браншовите организации и се подлагат на дебат. След което се гласуват и ако преминат първото сито, те се придвижват за разглеждане в Горната камара. Представителите на Горната асамблея имат възможност да ги одобрят, върнат или отхвърлят. Но никой закон не може да влезе в сила, без да премине и през двете палати.

Въвеждането на двукамарен парламент у нас е много просто и лесно приложимо, тъй като не изисква големи промени в Конституцията и не само не създава риск за парламентарните устои на демокрацията, а ги укрепва.

.

В течение на годините и след натрупване на политически опит е възможно хората сами да пожелаят премахването на Горната (партийната) камара. А още в по-далечно бъдеще да се мине към абсолютно народовластие, когато всички граждани могат да изпълняват ролята на народните депутати и сами да предлагат правилата и законите и сами да гласуват за тях.

Но нека да се върнем в настоящето – към днешна дата се търсят граждани, които да подкрепят идеята за втора (професионална) камара на българския парламент. Моля, пишете на редакционния ни имейл (линк) или заповядайте във Фейсбук групата „ЗА“ Народно събрание от две палати (вж. линк), където да обсъдим бъдещите ни съвместни действия.

.

П. Стаматов

.

За още подробности, вижте този линк:

.58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Всяка публикация разширява хоризонти
и сближава хора
bottom of page