top of page
Търсене

ПЪТЯТ КЪМ ЦИФРОВОТО РОБСТВО - 1 част - BIG DATA
Голяма част от интелигентните хора смятат, че видимата страна на вече очертаващото се глобално електронно робство са смартфоните, компютрите и многобройните други гаджети и дивайси, които използваме. Към това можем да добавим и банковите карти, GPS навигацията и какви ли още не "достижения" на технологиите.


Всичко това ни се представя като нещо незаобиколима. Постоянно ни повтарят колко ще е хубаво цифровото бъдеще и какви огромни ползи ще има човечеството от електронните технологии. Обясняват ни как, например лесно ще отваряме всички врати на дома, колата, вилата, офиса и къде ли не още, ще плащаме всичките си сметки и дори ще включваме осветлението или ще пускаме телевизора само с един чип, който дори може да ни е вграден подкожно, как машини с изкуствен интелект ще вършат всичко вместо нас, а ние ще имаме време да се занимаваме с хобито си, да си почиваме и дори да пишем стихове или да рисуваме.


Всичко това ни се налага като задължителен прогрес и като фатална неизбежност.


Разбира се, пропагандата на глобалния елит ни лъже, както ни лъже и за всичко останало. Нещата са коренно различни и изобщо не става въпрос за някакво подобрение и прогрес, а за заробване и дегенерация на човека, за неговото истинско разчовечване, за превръщането му в зомби, изпълняващо безропотно заповедите на елита.


Най- лесно това се разбира ако погледнем отблизо живота на т.нар. милениали - поколението, родено след 2000 год. Това вече са завършени чеда на матрицата - момчета и момичета, напълно потопени в смартфоните си и зависими от мрежата, хора без желания, емоции и собствено мнение, чийто живот се определя изцяло от интернет и цифровите технологии. Повечето от тези деца нямат нито мечти, нито истински желания, нито визия за бъдещето си, да не говорим за идеали, надежди или морално-етични дилеми. Цялото им битие се диктува от мрежата и единственото им умствено усилие е да се дивят пред поредния мейнстрийм. Разликата между тях и предните поколения е огромна, макар, че, разбира се, и сред милениалите има изключения, но те са от онези изключения, потвърждаващи правилото.


Текстът дотук беше нещо като въведение към темата, тъй като постовете по нея ще са няколко.


Сега минаваме към същността - да се запознаем със съставните части на пътя към заробването, защото още преди смартфоните глобалните господари вече го бяха начертали. Както е известно, мечтите на елита да накара масата да обича робството си не са от вчера. Описани са още в 1962 год. от Олдъс Хъксли, много преди информационните технологии и интернет да получат масово разпространение.


Днес тези мечти вече са реалност и магистралата към робството се строи бързо.

Първата съставна част безспорно беше създаването на World Wide Web (WWW) преди повече от 30 год. чрез която всеки можеше да има достъп до ресурсите на интернет. Тя, обаче, както и самата глобална мрежа, не беше в началото средство за контрол и заробване. Това се случи по-късно и една от първите сигнали беше създаването на системата BIG DATA.

Световната икономика, финанси, образование, отбрана и изобщо всички сфери на живота вече изцяло зависят от интернет и предоставят огромно количество информация, която трябва да се обработва ежесекундно. Понятието Вig Data е от 90-те години на ХХ-ти век и е дело на американския учен Джон Маши. Това означава „големи данни” и наистина става дума за огромни обеми информация от порядъка на 80 с 21 нули терабайта! Част от нея се анализира, споделя, съхранява, трансферира или визуализира. Именно това е и основната дейност на компаниите, занимаващи се с Вig Data.