top of page

НОВОТО МАЛТУСИАНСТВО - КОЙ И ЗАЩО ИСКА ДА УНИЩОЖИ МИЛИАРДИ…

Енорийският свещеник Томас Малтус публикува своето „Есе за законите на населението“ в края на XVIII век – малко след Френската революция. Според него, ако не се ограничи раждаемостта, човечеството върви към демографска катастрофа, защото населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му – в аритметична.

Това е т.нар. „капан на Малтус“. Всички изчисления и твърдения на свещеника мизантроп се отнасят за родината му Британия. Трябва да се има предвид, че на цялата планета тогава са живеели под 1 млрд души. Та, според него това, което трябва да държи населението под контрол, са нещастия (войни, епидемии, глад и болести), морални ограничения и поквара (към които той включва убийства, предпазване от забременяване и хомосексуализъм).

"Контролирането" на популацията, според Малтус, касае преди всичко бедните и необразовани хора.

Много красноречиво звучи този цитат от „Есе за законите на населението" е красноречив, нищо че е от преди 220 години : "Ако някой се появи в нашия препълнен свят, родителите му не могат да го хранят и трудът му не е нужен никому, то този човек няма право да иска дори и трохи от общата трапеза. Той е напълно излишен. На великия пир на природата за него няма прибори!"

Като погледнем света около нас може да си помислим, че Малтус е гениален визионер или врачка, нали? Всъщност идеите на свещеника никога не са били забравяни, а напоследък интересът към тях бележи дори и ръст и то не само защото населението на планетата се е увеличило многократно.

Днешните глобални господари отново са се върнали към убеждението, че земята е пренаселена и трябва да се разреди. Откровено се говори, че населението на земята е прекалено голямо и трябва да се намали няколко пъти. Такива идеи, макар и облечени в красиви дрехи, нал