top of page
Търсене

НАКРАТКО ЗА СЪЩНОСТТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА...

В този пост ще се постарая да разкрия една от главните неясноти на съвремието, а именно - глобализацията. Какво е тя, как и кои я налагат и какви са и целите.

Пропагандата на матрицата ни представя глобализацията като процес на пълна икономическа, политическа, културна и религиозна интеграция и унификация между всички народи и държави в света. Разбира се, преди това те трябва да са възприели всичките либерални ценности.

Това означава, според пропагандата, свободен световен пазар, свобода на придвижването, свобода на бизнеса, съчетани с мултикултурализма - глобална култура и изкуство, унищожение на расизма, с цел уж равенство между расите, мултиетничност - постепенна забрава на националната принадлежност, с цел липса на междуетнически и междунационални конфликти, постепенно маргинализиране на националните държави като ненужни и превръщането на света в един голям "Шенген", живеещ в демокрация и т.н.

Изобщо - официално обявената цел е превръщането на света в едно "глобално либерално село", в което всякакви свободни индивиди заедно живеят щастливо.

Всъщност, глобализацията е последната (а по-вероятно поредната) мимикрия на британската (англосаксонската, американската) империя.

Целта е превръщането на целия свят в една огромна колония на англосаксонските корпорации, банки, културни институти, медии и брандове, създаване на една нова империя, населена с милиарди безмозъчни консуматори, обхващаща цялата земя.

Тази империя няма да е управлявана от император, а от съвет на милиардери - собствениците на най-големите американски и английски корпорации и банки, подпомагани от всякаква прислуга - ООН, НАТО, МВФ, СЗО, ЕС, Световната банка, остатъчни парламенти, правителства, президенти, местна олигархия и т.н. Същността на империята обаче ще е същата, както на старата Британска империя - управление на колониите и прибиране на богатствата им. Англосаксонските милиардери се канят да управляват света както прадядовците им са управлявали Индия.

Днес, най-вече благодарение на модерните информационни технологии, англосаксонският елит е решил да вкара в империята цялата планета и по този начин да сложи своеобразен край на историята. Нотабилите от Лондон и Вашингтон са разбрали, че ако не владеят целия свят, а само част от него, винаги ще имат врагове, живи врагове. Земята става глобализирана, тоест - необританска империя - една свръхдържава, населена с милиарди бездуховни, безбожни и изобщо безценностни индивиди, чиято единствена ценност са парите. Една планета, една империя, една ценност - редукционизъм в най- чист вид, като, разбира се, целта е този свят-държава да се управлява колкото се може по-лесно.

В превърнатия в колония свят постепенно масата трябва да приеме английския език, манталитет, индивидуализма, егоизма, алчността, а местните елити трябва (колкото-толкова) да се впишат в новия глобален естаблишмънт.

Целият свят трябва да заприлича Великобритания, с нейното кастово деление, с нейните лордове, милиардери, прислуга и лумпени и всеки да приема безропотно статуквото.

Този процес англосаксонските елити изпълняват в типичния си стил - подло и системно, тъй като са наясно, че днес не става с методите от XIX век. Затова се използват не оръжия, а пропаганда и пари. Целта е империята да се възстанови и да владее цял свят, но без войни и насилие, а тихо и кротко.

За целта се използват различни теории, като "отвореното общество" (Карл Попър), "теорията на управляемият хаос" (Иля Пригожин), "пропагандата като наука" (Едуард Бърнайс) "теорията на меката сила" (Джоузеф Най), "Глобално лидерство вместо глобално господство" (Збигнев Бжежински), 'краят на историята" (Франсис Фукуяма) и много други.

Курсът към възстановяване на глобалната необританска империя тръгна още в края на 70-те години на ХХ век.

После, като част от този процес, англосаксонските елити унищожиха единствения си идеологически и политически конкурент за обединение на света - социалистическия лагер. Това стана за периода 1985 - 1990 и положи същинското начало на глобализацията.