top of page
Търсене

“Истината винаги побеждава”


Когато живеем в свят ,в който журналистиката не изпълнява мисията си ,а именно да информира ,да разкрива и да ни осведомява за нещата ,които ни заобикалят ,тогава сами си набавяме нужната информация ,сами правим разследвания и заключения. Сами се осведомяваме за онова ,което ни вълнува.

Или доказваме един физичен закон ,че когато има празнина ,тя се запълва от нещо.

И това “НЕЩО” е уникално и единствено по рода си .

За първи път в историята на човечеството имаме възможност да направим публично достояние мисли ,които в миналото са били възможни за споделяне само в лични дневници или в най добрия случай ,разказани само на близките ни.

Винаги ,когато някой споделя нещо с нас ,най малко от възпитание, ние кимаме с глава,усмихваме се или повдигаме вежди .По този начин изразяваме съпричастност ,съгласие или несъгласие с онова ,което ни се доверява.А колко много трябва да сме несъгласни с някого ,че да пожелаем да не го слушаме ,като го прекъснем или просто да затворим телефона или да захлопнем вратата?

Когато нещо не е на място,обикновено възпитаните хора извръщат поглед или закриват очите си,за да не създават у излагащия се на публичен срам ,чувството за подкрепа ,като по този начин се стремят да умаловажат случилото се.Като например някой ,който пее фалшиво или показване на нечии голотии на неподходящо място.По същата причина обикновените хора съзнателно или подсъзнателно ,не взимат участие в осведомителния телевизионен живот, наречен новини,а предпочитат да превключат с дистанционното на друг канал.А и не само - младите днес,почти не ползват телевизор,освен като дисплей за компютъра ,просто защото е по удобен и е вече в стаята.

Започналото разширяване на хоризонтите с научаване на един или няколко езика ,за да можем да четем вестници или списания на чужди езици,преминало през разполагането на сателитни или късовълнови приемници ,даващи ни възможността да слушаме или гледаме ,чужди канали ,чрез които да обогатим познанията си в един все по забързан свят и в стремежа си да узнаем различни или просто да изградим собствено мнение от спектъра на чутото и видяното.

Докато влизайки в ерата на интернет ,където за секунди или дори в реално време ,можем да присъстваме или да четем и видим новости от цял свят ,за което е необходим само един лаптоп, по бърз интернет или екрана на телефона в джоба.


Човек е любопитно създание.Всеки от вас е виждал бебе в кошче,което се устремява към всичко ново ,което му се предлага в полезрението и ако е на една ръка дистанция ,то винаги се опитва да достигне до новата “играчка” ,за да разкрие и опознае заобикалящия го свят .

Така и ние ,вече пораснали ,но подтиквани от същата страст за опознаване на заобикалящия ни свят ,се прехвърляме от сайт на сайт ,от ютуб в телеграм,от туитър в тикток ,от фейсбук във всичко друго откъдето да прочетем да видим или да “пипнем” новата информация ,която е вече на разстояние една ръка или направо в ръка .

И как да се чувстваме притеглени от платените новинари или плямпащи политически празнословци ,когато държим в ръка такова многообразие от източници ,чрез които довършваме картината на заобикалящия ни свят?

Дали просто от учтивост не поглеждаме в очите на събеседника от малкия екран ,като не включваме телевизора или просто загърбваме цял един свят ,като “захлопваме вратата” неходейки на избори?

Ние и “ТЕ” са вече отделни светове,в които живеем в паралелни измерения.

ТЕ са онези ,които не виждат по далеч от собственото си благополучие и ако това изисква от тях днес да носят пионерска връзка и да скандират “КПСС -БКП” ,а утре да пеят химна на Европейския съюз,и да се кичат с жълто сини символи,да казват “УАУ” на всяка реч на президенти и премиери или да се вълнуват от поредната чалга напомпенящина …

То ние - ”НИЕ” сме направили нашия свободен избор и не желаем да бъдем на тяхната “Планета”.


Ще предпочетем мълчаливата вечер и диалог със себе си ,защото често ,това е единствената интелектуална фигура ,която имаме на “една ръка разстояние.

А както е добре известно- познанието е пътуване към звездите ,където в дебрите на космоса е тишина.

/Вж заглавието/19 преглеждания0 коментара

コメント


Всяка публикация разширява хоризонти
и сближава хора
bottom of page