top of page
Търсене

Израел и Хамас: Геополитика и Влияние Върху Пазарите

Каква е ситуацията? Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Израел влиза в дълга и трудна война в отговор на безпрецедентните атаки на Хамас.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща "солидна" подкрепа за Израел.

Как реагираха пазарите по време на военни действия между Израел и Палестина през последните 20 години: Конфликт през 2014 г. - 52 дни и май-юни 2021 г. - 11 дни.

През юли-август 2014 г. и май-юни 2021 г. Американските акции паднаха с около 5 до 5,5% и в двата случая, което показва настроения за избягване на риска. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ намалява с 22 базисни пункта и с 20 базисни пункта. Суровият петрол се понижи с 12% през 2014 г., като цената на петрола e на рекордни нива, през през 2021 г се повишиха с 19% . Израелските акции претърпяха намаления от 3,5% и 9% по време на тези конфликти.

Притеснения относно ескалацията: Има риск от ескалация в тежка прокси война, заради източници, сочещи иранско участие в планирането на атаки.

Несигурност и перспективи за бъдещето: Несигурност относно продължителността на настоящия конфликт и потенциалните му въздействия върху пазарите. Има надежда обаче и за бърза деескалация, като същевременно има риск от възможното участие на Иран в конфликта -----

Проблемът на два фронта за Израел: Израел е изправен пред потенциален проблем на два фронта - Ако Хизбула в Ливан също реши да извърши атаки, това ще създаде предизвикателна ситуация за Израел.

Израелски военен отговор: Израелците вече са струпали сили в района на Галилея. Те са фокусирани върху защита на ливанската граница, за да предотвратят по-нататъшни нахлувания.

Участието на Хизбула: Има съобщения за движение на определени елементи в Хизбула, но има и известен скептицизъм относно това дали те наистина контролират своите сили. Дискусията подчертава, че подобни събития могат да предизвикат спонтанни реакции и подобни събития могат да се случат в Ливан, Западния бряг и Газа.

Значение на ситуацията със заложниците: в ивицата Газа, се смята, че са държани над 100 заложници. Предизвикателства при спасяването на заложници: Спасяването на заложниците е изключително предизвикателство. Изпращането на специални сили може да застраши заложниците.

Отбелязва се, че Израел се е сблъсквал със ситуации със заложници и преди, но никога не е трябвало да се справя със ситуация от такъв мащаб.

Потенциал за преговори: Предполага се, че Израел може да се опита да преговаря за освобождаването на заложниците. но ако вземем пример за размяната през 2011 г., когато Израел освободи хиляда палестинци в замяна на един израелски войник. Има опасения, че ситуацията може да стане по-интернационална. Иран влияе на Хизбула и осигурява финансиране на Хамас. Дори Иран да не е предизвикал пряко настоящата ситуация, те биха могли да се включат.


Всяка публикация разширява хоризонти
и сближава хора
bottom of page