top of page
Търсене

Защо поддръжниците на Голямото нулиране насърчават свръхпреработените храни
Според Световния икономически форум (СИФ) и неговите съюзници от „Голямото нулиране“ традиционното пълноценно хранене е не само „неустойчиво“, но и „разрушително за околната среда“.

Неотдавнашен „анализ на храните“ във в-к „Гардиън“ (https://www.theguardian.com/…/most-damaging-farm-products…) взе на прицел биологичното говеждо и агнешко месо, отглеждано на пасища, като упрекна тези земеделски практики в екстравагантно използване на земята при недостатъчно високи добиви.

В анализа се посочва:

„Обработваемите култури, с част от които се хранят селскостопанските животни, заемат 12% от земната повърхност на планетата. Но много повече земя (около 26%) се използва за пасища, т. е. отглеждане на месо и мляко, получени от животни хранени с паша. И все пак на този огромен район селскостопанските животни, които се хранят изцяло с паша, произвеждат само 1% от световните протеини.“

Животинските храни като цяло, и по-специално биологично произведените, твърдят поддръжниците на Голямото нулиране, трябва да бъдат заменени с продукти, създадени по генетичен път с цел висок добив и устойчивост на вредители, както и с протеинови алтернативи, произведени от насекоми, растения и синтетична биология.

Според тях като цяло животът на Земята не може да бъде поддържан, ако не преминем към свръхпреработена (https://takecontrol.substack.com/…/fake-meat-fake…) и силно неестествена диета.

Статия, публикувана в броя от 25 септември [2022 г.] на Journal of Cleaner Production (https://www.sciencedirect.com/…/abs/pii/S0959652622027445), захвърля на боклука аргументите на Голямото нулиране, но преди да се заемем с това, нека разгледаме някои основни материали.

ЦЕЛТА НА ГЛОБАЛНОТО ЗАДКУЛИСИЕ: ДА УНИЩОЖИ ДОБРАТА ХРАНА

През последните месеци посветих много статии на разобличаването на умишленото унищожаване на нашата хранителна система.

Решението на нидерландското правителство да наложи на земеделските производители ограничения върху замърсяването с азот (https://childrenshealthdefense.org/…/dutch-farmers-protest…/) е само един от последните примери за това. Тази „зелена“ политика ще доведе до намаляване на животновъдството в страната с 30% през следващата година, ще изхвърли фермерите от бизнеса и ще ги принуди да продадат земята си.

Тъй като Нидерландия (https://www.climatedepot.com/…/trudeaus-nitrogen-policy…/) е най-големият износител на месо в Европейския съюз (https://plantbasednews.org/…/dutch-farmers-reduce…/…), този план неизбежно ще доведе до недостиг на месо в целия свят. Канада също въвежда идентични ограничения като част от своя план за климата.

Не се притеснявайте, защото лидерите на Голямото нулиране/пренастройване (https://childrenshealthdefense.org/…/wefs-scary-ideas…/) по света имат план за изграждане на нова хранителна система (https://childrenshealthdefense.org/…/great-reset-food…/), основана на „микроживотни“ като щурци, червеи и хлебарки, както и на култивирано месо (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8112310/), отглеждано в петри, и на растителни алтернативи на месото, като например Beyond Meat (https://www.beyondmeat.com/en-US/products/the-beyond-burger), чиито основни съставки са грахов протеин, рапично масло и оризов протеин.

ПЛАНЪТ ЗА ДИЕТА, КОЯТО УНИЩОЖАВА ЗДРАВЕТО НА ПЛАНЕТАТА

Форумът EAT (https://eatforum.org/person/dr-gunhild-a-stordalen/), основан от Wellcome Trust и Стокхолмския център за устойчивост през 2014 г., е разработил така наречената „Планетарна здравословна диета“ (https://eatforum.org/learn-and…/the-planetary-health-diet/), предназначена за прилагане в целия свят. Тя включва намаляване на консумацията на месо и млечни продукти с до 90% и заместването им с храни, произведени в лаборатории, както и със зърнени храни и масла, повечето от които вече са генно модифицирани.

Най-голямата им инициатива се нарича FReSH и има за цел да трансформира хранителната система, като работи с биотехнологични компании и компании за производство на фалшиво месо, за да замени пълноценните храни с лабораторно създадени алтернативи - всичко това в името на предотвратяването на климатичните промени и „устойчивостта“.

След като технологичните гиганти получат контрол върху месото, млечните продукти, зърнените храни и маслата, те ще бъдат тези, които ще печелят от доставките на храни и ще ги контролират. Излишно е да казвам, че частните компании, които контролират доставките на храни, ще контролират и държави и цели населения.

В края на краищата именно това е смисълът на този шум около „устойчивите хранителни системи“.

НЕЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА НА СТЕРОИДИ

Въпреки това всеки, който знае нещо за храненето, може да види, че всичко в предлаганата нова хранителна система е катастрофа в самото начало. По начало синтетичната биология - алтернативите на месото и млечните продукти - е нездравословна храна на стероиди.

Всички те са силно преработени, а свръхпреработените храни (https://takecontrol.substack.com/…/health-effects-of…) се свързват с повишен прием на калории, увеличаване на теглото (https://www.nih.gov/…/nih-study-finds-heavily-processed…) и хронични заболявания, включително когнитивен упадък (https://www.ctvnews.ca/…/cognitive-decline-linked-to…), като същевременно насърчават недохранването.

Една от основните причини преработените храни да са толкова вредни за здравето е, че са пълни с омега-6 мазнини - линолова киселина (ЛК), предимно от промишлено произведени масла от семена.

Важно е да осъзнаете, че растителните алтернативи на месото не съдържат животински мазнини. Всички мазнини идват от индустриални масла от семена като соево и рапично, които са рецепта за метаболитна катастрофа.

Разбира се, преработените храни също съдържат големи количества захар, обикновено под формата на високофруктозен царевичен сироп, но колкото и да е вредно, то дори не се доближава до вредите, причинени от високия прием на ЛК, който действа като метаболитна отрова. Още по-лошото е, че ЛК остава в клетъчните мембрани до седем години, докато захарта се изразходва бързо и се изхвърля, след като спрете да я добавяте.

За да сме наясно, ЛК е единствената мазнина, която задължително трябва да сведете до минимум в диетата си, а не да ядете повече! Всяко количество над 10 грама дневно може да доведе до влошаване на здравето, а повечето американци вече консумират много повече от това количество.

За да научите повече за вредните механизми на линоловата киселина, вижте „Как линоловата киселина разрушава здравето ви“ (https://takecontrol.substack.com/…/linoleic-acid-health…).

Според мен заместването на истинското месо с фалшиви заместители, независимо от начина им на производство, ще задълбочи още повече бързото влошаване на здравето на населението, което вече е настъпило.

Тази седмица ще публикувам доклад за рекордното намаляване на средната продължителност на живота в САЩ (https://www.nytimes.com/…/life-expectancy-covid-pandemic…), която току-що отбеляза най-рязкото си намаление за последните 100 години.

Просто казано, няма никакви ползи от замяната на истинското месо с фалшиви заместители. Не и за околната среда, климата, храненето на хората или хуманното отношение към животните. Това са само рискове и неверни твърдения. Така че, ако цените здравето си, е добре да се въздържате от всякакви заместители на месото.

ЗАЩО ПРОТЕИНЪТ ОТ НАСЕКОМИ Е ЛОША ИДЕЯ

Според слугите на Голямото нулиране протеинът от насекоми (https://www.weforum.org/…/why-we-need-to-give-insects-the…/) е толкова добър, колкото и хранителен, и ще защити планетата, като премахне нуждата от добитък, намали използването на земеделски земи и обърне тенденцията към изменение на климата.

Не толкова бързо. Може би някой не е обмислил това. (Или пък са го направили и всички потенциални негативни последици (https://www.ucsf.edu/…/one-lifes-most-common-compounds…) от храненето с насекоми (https://www.edibleinsects.com/what-is-chitin/) са всъщност техните планирани ефекти.) Оказва се, че насекомите съдържат хитин (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5680136/) - силно възпалително и предизвикващо алергии съединение.

В някои човешки тъкани има ензим, който разрушава хитина, наречен хитиназа, но той не винаги работи добре, като в този случай хитинът може да предизвика имунен отговор, алергични реакции и възпаление, тъй като увеличава производството на възпалителни цитокини.

Сайтът Edibleinsects.com (https://www.edibleinsects.com/what-is-chitin/), стартирал през 2022 г., обаче описва хитина като „ценно пребиотично влакно“ с противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства, а сайтът eatcrickster.com твърди, че той може да намали възпалението. Редица проучвания, публикувани през последните години, съдържат подобни твърдения.

Аз например бих препоръчал да се действа с голяма предпазливост, тъй като хранителната индустрия от десетилетия твърди, че преработените храни и изкуствените съставки са безопасни и ефективни, също като инжекциите за COVID-19, дори когато многобройните изследвания показват обратното.

ХРАНИТЕЛЕН КОМПАС, ПРЕДНАЗНАЧЕН ДА УНИЩОЖИ ХРАНИТЕЛНИТЕ НАСОКИ

Перфектен пример за това как нездравословните, свръхпреработени храни се изтъкват като по-добри от непреработените животински храни, е представеният в края на 2021 г. „Хранителен компас“ (https://sites.tufts.edu/foodcompass/) на Училището по наука и политика в областта на храненето „Фридман“.

Хранителният компас е създаден за (https://now.tufts.edu/…/ranking-healthfulness-foods-first…):

> Насърчаване на хранителната индустрия да разработва по-здравословни храни. > Осигуряване на стимули за закупуване на храна за служителите чрез програми за уелнес на работното място, здравни грижи и подпомагане на храненето. > Предоставяне на научни данни за местните и националните политики. > Да се даде възможност на ресторантите и училищните, фирмените и болничните столове да предлагат по-здравословни храни. > Информиране на търговската политика в областта на селското стопанство. > Да напътства институционалните и индивидуалните инвеститори при вземането на инвестиционни решения, свързани с околната среда, социалната сфера и корпоративното управление.

Проблемът е, че „Хранителния компас“ (https://childrenshealthdefense.org/…/great-reset-food…/) отклонява хората от полезните естествени храни и ги насочва към преработени нездравословни храни.

Например зърнената закуска Frosted Mini Wheats [на Kellogg's] получава три пъти по-висока оценка от мляното говеждо месо (87 от 100 срещу 26), както е показано на графиката по-долу [снимка 2], публикувана в Twitter от независимата журналистка Нина Тейхолц (https://twitter.com/bigf…/status/1548730633953968128/photo/1).

Други високо оценени, силно преработени храни са бадемите в шоколад, Honey Nut Cheerios, пържени картофи, яйчен заместител, пържен в растително масло, и Lucky Charms. Бадемовите M&M's дори са по-качествени от целите яйца, пържени в масло, чедър кашкавала и смляното говеждо месо - и трите са пълноценни, непреработени храни.

Кой с ума си може да вярва, че бонбоните M&M's са по-здравословни от пълноценната храна - каквато и да е пълноценна храна?

Според „Хранителния компас“ всичко, което има резултат под 30, трябва да се сведе до минимум, така че въз основа на този инструмент ще бъдете по-здрави, ако замените цялото яйце, чедър кашкавала и смляното говеждо месо с бонбони, което не е нищо друго освен лудост.

Така ще разберете, че той служи за друга цел, а не за същинска хранителна насока. Това е чудесен инструмент за пренастройване на хората, за да ги заблуждават какво е здравословно и какво не. Без фалшива пропаганда те няма да могат да прекроят хранителната система (https://takecontrol.substack.com/p/synthetic-fake-meat) по начина, по който искат.

Интересното е, че най-предпочитаният плод - динята - всъщност е доста здравословен за повечето хора и е моят любим плод. Само внимавайте да не ядете семената, тъй като те, както и повечето семена, са пълни с линолова киселина.

СВРЪХПРЕРАБОТЕНИТЕ ХРАНИ НЕ СА „ЗЕЛЕНИ“

След като прегледахме защо идеите на Голямото нулиране/пренастройване за нова хранителна система са катастрофа за вашето здраве, нека да преминем към статията в Journal of Cleaner Production (https://www.sciencedirect.com/…/abs/pii/S0959652622027445), която споменах в началото.

Заглавието на статията е „Концептуална рамка за разбиране на въздействието върху околната среда на свръхпреработените храни и последиците за устойчивите хранителни системи“ (A Conceptual Framework for Understanding the Environmental Impacts of Ultra-Processed Foods and Implications for Sustainable Food systems). В него се обяснява защо свръхпреработените храни са напълно противопоказни на екологичните и устойчиви цели.

Например, на свръхпреработените храни се падат:

> 17% до 39% от общото потребление на енергия, свързано с храненето. > 36% до 45% от общата загуба на биоразнообразие, свързана с храненето. > До една трета от общите емисии на парникови газове, свързани с храненето, земеползването и хранителните отпадъци. > До една четвърт от общото потребление на вода, свързано с храненето, сред възрастните в страните с високи доходи.

Производството на свръхпреработени храни също така допринася значително за деградацията на земята, насърчава употребата на хербициди и допринася за еутрофикацията (т. нар. предизвикано от хранителни вещества повишаване на продуктивността на фитопланктона).

И въпреки всички думи, с които се говори за „справедливост“ във всички области на живота, нарастващото потребление на преработени храни пренасочва финанси от по-малките фермери и стопани, като по този начин допринася за „икономическото неравенство, тъй като някои големи транснационални корпорации, отговорни за производството на свръхпреработените храни, разчитат на нископлатени работници в хранителната система при лоши условия, което води до неравномерно разпределение на богатството“.

С други думи, насърчавайки консумацията на преработени храни:

> Насърчава финансовото неравенство, точно обратното на това, към което поддръжниците на Голямото нулиране твърдят, че се стремят. > Насърчава загубата на биоразнообразие и влошава състоянието на земята и водата, което е обратното на обещаното от поддръжниците на „Зеления нов курс“ (Green New Deal) за опазване на околната среда и планетата.

СВРЪХПРЕРАБОТЕНИТЕ ХРАНИ СА „ФУНДАМЕНТАЛНО НЕУСТОЙЧИВИ“

Както отбелязват авторите (https://www.sciencedirect.com/…/abs/pii/S0959652622027445):

„Констатациите подчертават, че влошаването на състоянието на околната среда, свързано със свръхпреработените храни, предизвиква сериозна загриженост поради значителните ресурси, използвани при производството и преработката на такива продукти, както и поради факта, че свръхпреработените храни са излишни за основните човешки нужди…

Свръхпреработените храни използват убедителен маркетинг и обикновено се произвеждат масово, като се използват евтини съставки, за да се позволи свръхконсумация чрез достъпност, хиперхранителност, слаба ситост и изместване на пълноценните храни в диетата.

Все повече доказателства сочат, че консумацията на свръхпреработени храни е свързана с повишен риск от наднормено тегло и затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром, синдром на раздразнените черва, рак, депресия и смъртност поради всички причини, наред с други. Възможно е това да се дължи на лошия хранителен състав на свръхпреработените храни и на разградените хранителни матрици…

Подробното разбиране на въздействието на свръхпреработените храни върху околната среда е от ключово значение за информационните политики в областта на храните и насоките за хранене. Това е важно, тъй като тези храни често са изключени от глобалните и националните насоки и политически документи за устойчиви хранителни системи и диети.

Например в доклада на EAT-Lancet, един от най-признатите референтни документи за устойчивото хранене, не се споменават свръхпреработените храни, нито пък в основния доклад на ФАО за въздействието на храните и селското стопанство върху биологичното разнообразие.

Малкото дейности в областта на политиката, които разглеждат екологичната устойчивост на свръхпреработените храни, се основават по-скоро на концептуални данни, отколкото на данни от емпирични проучвания...

Заключение: свръхпреработените храни са фундаментално неустойчиви продукти; те са свързани с лоши здравни и социални резултати и изискват ограничени екологични ресурси за производството си... Свръхпреработените храни са отговорни за значителни количества енергия, свързани с храненето, [и] емисии на парникови газове…“

Истинският извод тук е, че въздействието на свръхпреработените храни върху околната среда може да бъде избегнато, тъй като този вид храни не са от съществено значение за храненето. Те могат и трябва да бъдат премахнати напълно, ако действително искаме да опазим околната среда, планетата и здравето си.

Нуждаем се от повече биологично, биодинамично и регенеративно земеделие - от плодове и зеленчуци до храни от животински произход. Светът се нуждае от това за оптимално здраве, а също и от това, което може най-добре да опази и подобри околната среда.

ОТХВЪРЛЯНЕ НА ДИЕТАТА НА ГОЛЯМОТО НУЛИРАНЕ

Както е отбелязано в обзор от 2004 г. в American Journal of Clinical Nutrition (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14684391/), „много от различията в здравеопазването са свързани с неравнопоставеност в образованието и доходите“. Храната, богата на хранителни вещества, обикновено е по-скъпа от калоричната, но бедна на хранителни вещества.

Една от причините за това е, че висококалоричните преработени храни съдържат съставки, субсидирани от правителството, като царевица, пшеница, захар и различни масла от семена.

Тъй като те осигуряват по-добри маржове на печалба за индустриалните земеделски производители, те нямат голям стимул да отглеждат култури, които не влизат в цикъла на преработените храни. През 2016 г. СИФ публикува статия, озаглавена „Какво ще ядем през 2030 г.?“ (https://www.weforum.org/…/2016/11/what-will-we-eat-in-2030/).

Като се има предвид току-що споменатата връзка между здравето и доходите, в статията се предлага подобряване на хранителната система не чрез намаляване на преработените храни, а чрез преработване на храни, за които се твърди, че са „по-добри за нашето здраве“, като например „обогатяване (или биообогатяване) - когато хранителните вещества се внасят чрез инженеринг, или в биологията, или в производството на храната - и значително преформулиране на настоящите храни за по-малко калории и повече хранителни вещества“.

„„Свръхпреработените“ храни не са задължително нездравословни“, твърди още СИФ. Това е също толкова голяма лъжа, колкото и „Раундъп е достатъчно безопасен за пиене“, „Пушенето е безопасно за бременни жени“, „ДДТ е полезен за мен“ и „Ваксините за COVID са безопасни и ефективни“.

Няма начин да направите свръхпреработената храна здравословна!

По-долу е представена графика [бел. прев. - потърсете я в линка на източника, защото Мета я блокира], която се разпространява в Twitter и показва плановете на СИФ за нашето диетично бъдеще. За сведение, макар да се твърди, че статията произхожда от СИФ, ясният сарказъм подсказва, че става дума за фалшификат. Въпреки това тя е изключително поучителна и точно на място по отношение на фактите.

Това наистина е начинът на хранене, който СИФ и неговите съюзници от Голямото пренастройване искат да възприемем, независимо дали искаме, или не. Дори и най-съмнителното включване на „рециклирани граждани“ не е погрешно, тъй като този заговор всъщност насърчава идеята, че канибализма (https://takecontrol.substack.com/p/green-agenda) е или може да бъде приемлив.

За решения на този бързо наближаващ антиутопичен сценарий вижте предишната ми статия „Защо се очаква цените на храните да скочат“ (https://takecontrol.substack.com/…/food-shortages-price…) и статията на Кори Лин „Намиране на източници на прясна храна“ (https://www.coreysdigs.com/…/finding-sources-of-fresh-food/).

Част от отговора е да отглеждате сами храната си, доколкото ви е възможно. Друга част е да подкрепяте местните производители, като купувате техните продукти, защото в противен случай те ще бъдат изтласкани. Създаването на местни кооперативи и обществени градини също може да допринесе за създаването на продоволствена сигурност в дългосрочен план.

В същото време трябва да отхвърлим глобалистичните решения като фалшиво месо, генно редактирано говеждо месо, ГМО храни, храни, произведени от насекоми, и всичко останало. Време е да признаем, че нито едно от техните решения не е в наша полза. Те са в наш ущърб.

СИФ обяви, че до 2030 г. няма да притежавате нищо, и наистина има предвид това. Ако им позволим, те ще ни отнемат всичко, включително правото да отглеждаме собствена храна и да се храним с натурални, непреработени и неподправени продукти.

Превод на български - Страничката "Монтагю Кийн"

От д-р Джоузеф Меркола, 13/09/2022
13 преглеждания0 коментара

Comments


Всяка публикация разширява хоризонти
и сближава хора
bottom of page