top of page
Търсене

Защо поддръжниците на Голямото нулиране насърчават свръхпреработените храни
Според Световния икономически форум (СИФ) и неговите съюзници от „Голямото нулиране“ традиционното пълноценно хранене е не само „неустойчиво“, но и „разрушително за околната среда“.

Неотдавнашен „анализ на храните“ във в-к „Гардиън“ (https://www.theguardian.com/…/most-damaging-farm-products…) взе на прицел биологичното говеждо и агнешко месо, отглеждано на пасища, като упрекна тези земеделски практики в екстравагантно използване на земята при недостатъчно високи добиви.

В анализа се посочва:

„Обработваемите култури, с част от които се хранят селскостопанските животни, заемат 12% от земната повърхност на планетата. Но много повече земя (около 26%) се използва за пасища, т. е. отглеждане на месо и мляко, получени от животни хранени с паша. И все пак на този огромен район селскостопанските животни, които се хранят изцяло с паша, произвеждат само 1% от световните протеини.“

Животинските храни като цяло, и по-специално биологично произведените, твърдят поддръжниците на Голямото нулиране, трябва да бъдат заменени с продукти, създадени по генетичен път с цел висок добив и устойчивост на вредители, както и с протеинови алтернативи, произведени от насекоми, растения и синтетична биология.

Според тях като цяло животът на Земята не може да бъде поддържан, ако не преминем към свръхпреработена (https://takecontrol.substack.com/…/fake-meat-fake…) и силно неестествена диета.

Статия, публикувана в броя от 25 септември [2022 г.] на Journal of Cleaner Production (https://www.sciencedirect.com/…/abs/pii/S0959652622027445), захвърля на боклука аргументите на Голямото нулиране, но преди да се заемем с това, нека разгледаме някои основни материали.

ЦЕЛТА НА ГЛОБАЛНОТО ЗАДКУЛИСИЕ: ДА УНИЩОЖИ ДОБРАТА ХРАНА

През последните месеци посветих много статии на разобличаването на умишленото унищожаване на нашата хранителна система.

Решението на нидерландското правителство да наложи на земеделските производители ограничения върху замърсяването с азот (https://childrenshealthdefense.org/…/dutch-farmers-protest…/) е само един от последните примери за това. Тази „зелена“ политика ще доведе до намаляване на животновъдството в страната с 30% през следващата година, ще изхвърли фермерите от бизнеса и ще ги принуди да продадат земята си.

Тъй като Нидерландия (https://www.climatedepot.com/…/trudeaus-nitrogen-policy…/) е най-големият износител на месо в Европейския съюз (https://plantbasednews.org/…/dutch-farmers-reduce…/…), този план неизбежно ще доведе до недостиг на месо в целия свят. Канада също въвежда идентични ограничения като част от своя план за климата.

Не се притеснявайте, защото лидерите на Голямото нулиране/пренастройване (