top of page
Търсене

другарЬе, Дами и Господа, джентълмени и джентълейдита, залога е твърде голям, така, че ...

другарЬе, Дами и Господа, джентълмени и джентълейдита,

залога е твърде голям, така, че не ми пука колко фенове на КК ще останат в ступор като го прочетат или пък ще се гътнат възнак. Ще напиша мнението си за подготовката и организацията на референдума за запазване на българския лев. Политическият апаратчик Костадин Костадинов (наричам го така въз основа на бурната му политическа кариера и преминаването през множество партии в преследване на основната си цел – да управлява еднолично) се е ангажирал да организира този референдум и за целта фенове, поддръжници, симпатизанти и членове на партия „Възраждане“ тичат бодро , размахват бланки и събират подписи за него,. Уряяяяя, на атака, щурм, дайте да дадем братя…..Похвална е таз' активност дет' се вика. Мен ме гложди един въпрос: Каква е крайната цел която гоним?

1. Референдумът да е успешен и да запазим българския лев (нищо, че скоро ще ни наложат дигиталните пари и затова е този устрем да се приеме еврото и в България) .

2. Да вдигнем патардия до небесата, да разлаем кучетата, да разкудкудякаме кокошките, да спечелим симпатии, че правим нещо „на ползу роду“ и после да изврещим, че бюрократите, чиновниците и прочие са спънали начинанието, защото не сме спазили член еди-койси от закона и алинея незнамсикоя.

Когато се организира събитие от такъв мащаб разписването на ясен и детайлен процес е в основата на успеха. Тези, които са чували, помирисвали нещо за управление на проект (защото това е такова) знаят за RAID методологията. RAID в управлението на проекти означава да се предвидят и опишат всички възможни: рискове, предположения, проблеми и зависимости. Преведено на нашенски – правим списък на всички възможни капани и уловки, които биха могли да компрометират процеса и да дадат на чиновниците да го отхвърлят, дори съботажи в колектива. След това изработваме стратегия как се реагира, ако някое от изброените събития се случи. Ще дам пример, за да не бъда голословна.

Всеки дето търчи напред-назад с бланка за подписи, хваща за яката този, който му е връчил бланката и почва кротичко да го пита примерно: 1. Какво правим в случай, че някой поиска оттегляне или заличаване на подпис? Защото това е възможен сценарий. И трябва да има ясно разписана процедура какво се прави когато това се случи. Жокер : пляскане по бедрата и издаване на жаловити звуци „вай, вай“ не е решение на този проблем. Да си представим следната картина: референдума е на финалната права и 1000 или 2000 човека решават да си оттеглят подписите. Как ще се преоформят вече направените списъци? Или друг въпрос : Колко регистъра трябва да се създадат и какви документи за вътрешни правила и правомощия, за да се избегнат глоби? Това са два примерни въпроса, но списъка е доста по-голям. Така, че всеки тичащ напред-назад с бланка първо да се информира дали този, който му е връчил бланката има отговори на тези и други въпроси като : Как да обвържат събиращите подписи с принадлежност към конкретната подписка, както и за поверителност на личните данни, за да не се наложи да се издирват хората от бланката, която е предал или постфактум да им дава обяснения, които е пропуснал да даде на подписващия. Ако този, който ви връчва бланката може да отговори на въпросите, (защото в нея липсват такива уточнаващи волеизявления и детайли) значи е наясно с процеса, той е разписан и целта, която гоним е успех на референдума. Ако този когото питате ви погледне с ококорени като палачинки очи, му се усмихвате мило и казвате: „ Целта е успех. За успеха 80% е подготовка и 20% е реалната дейност. Или ми даваш отговорите или трябва да приема, че се гони друга цел.“

Аз съм за успеха на това начинание, но доказателство, че успех може да има е добрата подготовка.

Понеже съм наясно с психологията на нарцисите (никога не си признават грешките, нито приемат съвети , предубедени в успеха си) пиша този пост в аванс, за да може добросъвестните хора, които искат да помагат да са наясно в какво се включват.

Дори маймуната, дето е маймуна, преди да глътне кокоса го мери на задника си дали ще излезе..... Да не стан накрая „тръгнали като аслани па се върнали като насрани“

Таня Тодорова


30 преглеждания0 коментара

Comments


Всяка публикация разширява хоризонти
и сближава хора
bottom of page