top of page
Търсене

другарЬе, Дами и Господа, джентълмени и джентълейдита, залога е твърде голям, така, че ...

другарЬе, Дами и Господа, джентълмени и джентълейдита,

залога е твърде голям, така, че не ми пука колко фенове на КК ще останат в ступор като го прочетат или пък ще се гътнат възнак. Ще напиша мнението си за подготовката и организацията на референдума за запазване на българския лев. Политическият апаратчик Костадин Костадинов (наричам го така въз основа на бурната му политическа кариера и преминаването през множество партии в преследване на основната си цел – да управлява еднолично) се е ангажирал да организира този референдум и за целта фенове, поддръжници, симпатизанти и членове на партия „Възраждане“ тичат бодро , размахват бланки и събират подписи за него,. Уряяяяя, на атака, щурм, дайте да дадем братя…..Похвална е таз' активност дет' се вика. Мен ме гложди един въпрос: Каква е крайната цел която гоним?

1. Референдумът да е успешен и да запазим българския лев (нищо, че скоро ще ни наложат дигиталните пари и затова е този устрем да се приеме еврото и в България) .

2. Да вдигнем патардия до небесата, да разлаем кучетата, да разкудкудякаме кокошките, да спечелим симпатии, че правим нещо „на ползу роду“ и после да изврещим, че бюрократите, чиновниците и прочие са спънали начинанието, защото не сме спазили член еди-койси от закона и алинея незнамсикоя.

Когато се организира събитие от такъв мащаб разписването на ясен и детайлен процес е в основата на успеха. Тези, които са чували, помирисвали нещо за управление на проект (защото това е такова) знаят за RAID методологията. RAID в управлението на проекти означава да се предвидят и опишат всички възможни: рискове, предположения, проблеми и зависимости. Преведено на нашенски – правим списък на всички възможни капани и уловки, които биха могли да компрометират процеса и да дадат на чиновниците да го отхвърлят, дори съботажи в колектива. След това изработваме стратегия как се реагира, ако някое от изброените събития се случи. Ще дам пример, за да не бъда голословна.

Всеки дето търчи напред-назад с бланка за подписи, хваща за яката този, който му е връчил бланката и почва кротичко да го пита примерно: 1. Какво правим в случай, че някой поиска оттегляне или заличаване на подпис? Защото това е възможен сценарий. И трябва да има ясно разписана процедура какво се прави когато това се случи. Жокер : пляскане по бедрата и издаване на жаловити звуци „вай, вай“ не е решение на този проблем. Да си представим следната картина: референдума е на финалната права и 1000 или 2000 човека решават да си оттеглят подписите. Как ще се преоформят вече направените списъци? Или друг въпрос : Колко регистъра трябва да се създадат и какви документи за вътрешни правила и правомощия, за да се избегнат глоби? Това са два примерни въпроса, но списъка е доста по-голям. Така, че всеки тичащ напред-назад с бланка първо да се информира дали този, който му е връчил бланката има отговори на тези и други въпроси като : Как да обвържат събиращите подписи с принадлежност към конкретната подписка, както и за поверителност на личните данни, за да не се наложи да се издирват хората от бланката, която е предал или постфактум да им дава обяснения, които е пропуснал да даде на подписващия. Ако този, който ви връчва бланката може да отговори на въпросите, (защото в нея липсват такива уточнаващи волеизявления и детайли) значи е наясно с процеса, той е разписан и целта, която гоним е успех на референдума. Ако този когото питате ви погледне с ококорени като палачинки очи, му се усмихвате мило и казвате: „ Целта е успех. За успеха 80% е подготовка и 20% е реалната дейност. Или ми даваш отговорите или трябва да приема, че се гони друга цел.“

Аз съм за успеха на това начинание, но доказателство, че успех може да има е добрата подготовка.

Понеже съм наясно с психологията на нарцисите (никога не си признават грешките, нито приемат съвети , предубедени в успеха си) пиша този пост в аванс, за да може добросъвестните хора, които искат да помагат да са наясно в какво се включват.

Дори маймуната, дето е маймуна, преди да глътне кокоса го мери на задника си дали ще излезе..... Да не стан накрая „тръгнали като аслани па се върнали като насрани“

Таня Тодорова


Всяка публикация разширява хоризонти
и сближава хора
bottom of page